Tutustu syyrialaisen ravintolan makumaailmaan

Syyrialaisen keittiön makumaailma ei ole suomalaisille vielä kovin yleisesti tuttu. Onneksi Helsingissä pääsee kuitenkin jo tutustumaan syyrialaiseen makumaailmaan, sillä kaupungissa on avattu Karaz-niminen syyrialainen ravintola, joka on saanut paljon kiitosta asiakkailtaan. Tutustumme tässä artikkelissa hieman tarkemmin Karazin makumaailmaan, ja uskomme, että tämä artikkeli saa veden herahtamaan herkkusuun kielelle!

SYÖ!-viikkojen satoa

Karaz oli yksi SYÖ!-viikkojen suosikeista. Erikoisviikkojen aikana asiakkailla oli mahdollisuus maistaa kympillä syyrialaiseen tyyliin valmistettua Toushka-nimistä annosta, joka sisältää sujuk-lihaa, paikallista juustoa, kasviksia sekä dippiä. Toinen tarjolla ollut annos oli nimeltään Popsicle Musakhan, joka sisältää karamellisoitua herkullista sipulia sekä kanaa käärittynä filotaikinaan. Kolmas vaihtoehto sisälsi perinteistä syyrialaista fattehia eli tahnaa, jota syödään pita-leivän kera. SYÖ!-viikot tarjosivatkin mahdollisuuden upeisiin makuelämyksiin, mutta vaikka viikot olisivatkin jääneet väliin, ei hätää, sillä Karazin makumaailmaan pääsee tutustumaan muulloinkin Lönnrotinkadulla sijaitsevassa ravintolassa.

Syyrialaisen keittiön ominaispiirteitä

Syyrialainen keittiö lukeutuu arabialaisiin keittiöihin ja se on saanut vaikutteita osmanien ruokaperinteistä. Lähi-idän perinteinen paimentolaisten ruuanlaitto perustui ennen vanhaan sellaisiin ruoka-aineisiin, joita oli helppo kuljettaa mukana. Ruokaa tehtiin telttakeittiöissä, ja kun ajassa mennään tarpeeksi taaksepäin, oli tarjolla vain vähän erilaisia raaka-aineita. Tuolloin siis ruokavalion perustan muodostivat vilja, maitotuotteet, taatelit sekä liha, mutta myöhemmin myös vihannekset, palkokasvit, linssit, herneet ja pavut.

Aamiainen on arabimaissa yleensä melko kevyt ja se voi sisältää esimerkiksi taateleita, jogurttia, leipää tai teetä. Lounasta pidetään pääateriana ja se voi koostua esimerkiksi leivästä, riisistä ja vihannesruuasta, joka voi sisältää hieman lihaa. Myös erilaisia keittoja suositaan Arabimaissa. Keittiössä käytetään paljon kanaa ja lammasta, jotka usein valmistetaan vartaassa. Liha voidaan myös leipoa taikinan sisään. Sianlihaa ei käytetä islamin uskon vuoksi. Tuoreet yrtit, mausteet ja pikkelssit ovat tyypillisiä keinoja maustaa kastikkeita ja nostaa ruokailijoille vesi kielelle.

Ruuan äärellä on mukava viettää aikaa vaikka suuremmallakin porukalla, kuten Syyriassa ikään. Sama koskee tee- tai kahvikupillista. Hyvässä seurassa aikaa vierähtääkin ruuan ja herkkujen äärellä helposti vaikka useampi tunti, mikä vain lisää ravintolakäynnin antia.