Suomen tunnetuin ruokakarnevaali on ravintolapäivä
Kukapa ei muistaisi ravintolapäivää, joka järjestettiin Suomen historiassa ensimmäisen kerran keväällä 2011. Ravintolapäivän ideana oli, että kuka tahansa kyseisestä ideasta innostunut suomalainen voi perustaa yhden päivän ajaksi kahvilan, baarin tai ravintolan itse valitsemaansa paikkaan. Ruoka on asia, joka herättää melkein jokaisessa ihmisessä suuria intohimoja, joten ei ihmekään, että tapahtuma sai aikaan suuren suosion.
Ravintolapäivää vietettiin vuosien 2011–2016 välisenä aikana kolmen kuukauden välein, eli neljä kertaa vuoden aikana. Ravintolapäivä-tapahtuman toteutti yhteensä 57 200 kansalaista perustaen 14 300 yhden päivän aikana toimivaa ravintolaa. Meissä jokaisessa asuu “pieni kokki”, joten olitko sinä mukana toteuttamassa suurta suosiota saanutta ravintolapäivää tyytyväisine ruokailijoineen?
Jokainen elämäsi päivä voi olla maukas ravintolapäivä
Vuonna 2016 Ravintolapäivä -tapahtuman keksijät päättivät, että “kaikki päivät voivat olla ravintolapäiviä.” Tutustumista uusiin ruoanlaittoideoihin ja ennen kaikkea uusiin herkullisiin ruokailuideoihin. Nykyään Pop-up -ravintolan voi avata kuka tahansa ilman erillistä lupaa tai tiedoksiantoa viranomaisille. Mikä parasta, sinun ei tarvitse olla ravintola-alan ammattilainen, vaan voit pitää yksityishenkilönä ravintolapäivän silloin kun haluat.
Pop-up -ravintolan voi avata päiväksi tai kahdeksi vaikkapa puutarhaan. Auringon lämmössä on mukava nauttia hyvää ruokaa samalla, kun viilentävä sadesuihku hellii ihoa ja hiuksia. Muistathan, kuitenkin, että alkoholin myynti ei ole sallittua Pop-up -ravintoloissakaan, vaan siihen tarvitaan viranomaisen lupa. Lasin viiniä voi kuitenkin tarjota ystävälle, jos hän tulee vierailemaan kutsuttuna esimerkiksi grillijuhliin. Ideana tietenkin silloin on, että ruoka ja juoma ovat hänelle ilmaisia ja hän tulee syömään ystävänä eikä maksavana asiakkaana.
Paljon kiitosta ja lukuisia tunnustuksia
Ensimmäisestä ravintolapäivästä alkaen tapahtuma keräsi paljon myönteistä julkisuutta ympäri Suomen. Tuolloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki kutsui ideaa ravintolapäivästä huomattavaksi ruokakulttuuriin vaikuttavaksi teoksi. Kyseisen ministerin mielestä herkullisia annoksia tarjoavaa ravintolapäivää voi verrata suoraan toiseen mahtavaan asiaan, eli keskiolueen vapautumiseen Suomessa vuonna 1969. Ravintolapäivä-idea palkittiin muun muassa vuoden 2011 kulttuuriteko-palkinnolla, Opetus- ja kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla sekä Glorian Ruoka ja Viini -lehden vuoden 2011 ruokailmiö -palkinnolla.
Ei siis ihme, että järjestäjät olivat innoissaan ja riemu sen kuin lisääntyi, kun tapahtumalle myönnettiin tärkeä Vuoden 2014 Kuluttajateko -palkinto. Yleisöäänestyksessä suomalainen ravintolapäivä voitti myös Suomalaisen matkailupalkinto -kilpailun yleisöäänestyksen. Mainetta ja kunniaa tuli siis kaikkialta, jonka lisäksi ruokailuideat ja arvostus ruoanlaittoa kohtaan lisääntyi huomattavasti kaikkialla Suomessa. Todella hienoa!
Innokkaat taustavoimat Ravintolapäivä-tapahtuman keksijöinä
Helsinkiläiset ystävykset Olli Siren, Antti Tuomola ja Timo Santala keksivät suositun idean Ravintolapäivän vietosta. Idea ravintolapäivästä levisi sosiaalisessa mediassa nopeasti ja se otettiin innolla vastaan. Lopputuloksena ensimmäistä ravintolapäivää vietettiin 40 ravintolan voimin 13 eri paikkakunnalla.
Eräs idean isähahmoista, eli Timo Santala on toiminut myös We Love Helsinki -tapahtuman toiminnanjohtajana ja Ravintolapäivä-tapahtumassa tiedotus- ja markkinointipäällikkönä ensimmäisestä Ravintolapäivästä alkaen. Timo Santala työskentelee nykyisin vakituisesti Helsingin kaupungin virallisena ruokakulttuuristrategian projektipäällikkönä. Ravintolapäivä-tapahtuman ideana oli kannustaa ihmisiä tekemään ruokaa ja pitämään hauskaa yhdessä sekä keksimään uusia, testaamista vaativia ruokailuideoita.
Ravintolapäivä oli todella suosittu idea sekä ravintoloitsijoiden että
niin sanottujen tavallisten ihmisten keskuudessa. Grillaaminen ja erilaisten salaattien laatiminen lisääntyi entisestään kesätapahtumien yhteydessä. Ulkona vietettiin paljon aikana ja helteellä vilvoitti sadesuihku, joka tuotti myös lämmintä vettä auringon paisteen ansiosta. Sadesuihku on todella kätevä keksintö, jonka voi asentaa niin sisä- kuin ulkotiloihin. Viilentävä sadesuihku virkistää vaikka puutarhatöiden lomassa, jolloin voi istahtaa myös hetkeksi lepäämään puutarhatuoliin grilliherkkuja nauttimaan.
Jokaisen vuoden toukokuun kolmas lauantai
Nykyään Ravintolapäivä on kansainvälinen tapahtuma, jolloin kaikkialla maailmassa voi avautua pieni Pop-up -ravintola. Alkuperäistä Ravintolapäivää juhlitaan aina jokaisen vuoden toukokuun kolmantena lauantaina. Ole sinäkin menossa mukana ja kokkaa makunystyröitä mukavasti hivelevä ateria itsellesi ja läheisillesi.