Suomen parhaat ravintolat

Mikä tekee ravintolasta kilpailijaansa paremman? Siihen tuntuu maittavan ruoan lisäksi vaikuttavan myös hintataso sekä henkilökunnan motivaatio ja asenne. Kauppalehti Optio on listannut taas Suomen parhaat ravintolat. Ykköspaikkansa pitää tänäkin vuonna Kauppatorin vieressä sijaitseva Ravintola Olo, joka on erikoistunut moderniin pohjoismaiseen keittiöön. Uutuutena heillä on 24-paikkainen ravintola, Creative Kitchen, jota voi varata yksityiskäyttöönkin. Hyväksi kakkoseksi selviytyi taas rento turkulainen kortteliravintola Kaskis, jossa tarjotaan taidokasta ja kiinnostavaa ruokaa. Kaskis on huomioitu jopa Michelin-oppaassa, vaikka tähteä tosin vielä odotellaan. Kolmannella sijalla on Helsingin keskustassa sijaitseva klassinen Savoy, joka on tunnettu ruokansa lisäksi myös mahtavasta palvelustaan. Kauppalehti Option listauksen löydät täältä.

Parasta ruokaa maailmalla

Maailmalla arvostetaan samoja asioita kuin Suomessakin, eli hyvää ruokaa, edullisia hintoja sekä asiansa osaavaa henkilökuntaa. Ravintola-alan julkaisu Restaurant on laatinut Maailman parhaiden ravintoloiden listan jo vuodesta 270px-a_culinary_journey_to_the_finnish_archipelago2002 lähtien. Tämän vuoden ravintolalistan ykköseksi nousi viime vuonna kakkosena ollut Osteria Francescana, joten maailman parasta ruokaa tarjoillaan tällä hetkellä Italian Modenassa. Heidän valttinsa ovat hyvin kekseliäät ja aina yllättävät ruoka-annokset. Heidän tekemänsä ruoka on silti perinteistä italialaista ruokaa. Ravintolan omistaja ja keittiömestari Massimo Bottura on tunnettu raaka-aineiden yllättävästä ja erikoisestakin yhdistelystä. Hän on onnistunut kokeiluissaan, sillä ravintola täyttyy aina uudelleen ja uudelleen nälkäisistä turisteista ja paikallisista ihmisistä. Omasta mielestään hänen ruoanlaitossaan on enemmänkin kyse taiteesta kuin mistään muusta. Hän vie perinteisen ruoanlaiton menestyksekkäästi aivan uudelle tasolle. Palkintolautakunnan mukaan perinteiden kunnioitus on tasapainossa hänen hyvinkin kunnianhimoisten ruoka-annostensa kanssa. Italian-lomalla kannattaakin siis käydä testaamassa hänen ainutlaatuiset ruokansa. Ravintolassa voi valita joko kolmesta maistelumenusta tai ottaa annos a la carte -listalta. Niihin kuuluu ammattilaisten valmiiksi valitsema juomamenu, joka sisältää myöskin olutta.

Suomen parhaat pizzapaikat

Missä sitten valmistetaan Suomen parhaat pizzat? Iltalehti listasi Suomen parhaat pizzapaikat, johon on otettu mukaan lukijoiden löytämät ja parhaana pitämät paikat. Listauksen kriteereinä ovat olleet erityisen maukkaalta maistuvat pizzat tai jokin muu, joka on saanut lukijat palaamaan tähän samaan paikkaan aina uudelleen ja uudelleen. Liuskaluodon Skiffer Helsingissä tarjoaa maittavia liuskoja eli gourmet-pizzoja, joissa täytteenä voi olla vaikkapa pinjansiemeniä, mansikoita sekä vuohenjuustoa. Helsingin Jollaksessa oleva Fornitaly on lukijoiden mielestä käymisen arvoinen paikka. Perusteluina olivat aidot italialaiset maut italialaisten tekeminä. Nakkilan suunnalla on Ravintola Mustavaris, joka tekee paikkakunnan parhaat ja maittavimmat pizzat. Siellä on pakko käydä aina paikkakunnalla vieraillessaan. Vaasan suunnalla parhaat pizzat tehdään lukijoiden listauksen mukaan Illyrians-nimisessä ravintolassa. Siellä saa erilaisia ja maittavia makuyhdistelmiä ja palvelu on huippuluokkaa. Kuusamossa mieleen on jäänyt Rukatunturilla sijaitseva Pizzeria Ruka, jossa saa koivuhaloilla lämmitetyssä uunissa valmistetut pizzat. Pielavedellä ehdoton ykkönen on Satamaravintola Laivuri, jonka pizzat ovat herkullisia ja laadukkaita. Pizzan päälle on tarjolla muun muassa paholaisenhilloa siitä pitäville.