Ravintolan tunnelman luominen

Aina kun astut ravintolaan, haluaa paikan omistaja, että astut aivan uuteen maailmaan, jossa arjen stressi ja ulkomaailman huolet eivät vaivaa. Tämän taustalla on luonnollisesti se, että hyväntuuliset asiakkaat tilaavat enemmän ruokaa ja viipyvät kauemmin. Tämän jälkeen he myös yleensä tuppaavat jättämään parempia arvosteluja.

Ravintoloilla on siis selkeä intressi luoda mahdollisimman mukava tunnelma. Tämä tehdään sisustuksen keinoin, sillä ravintolan visuaalinen olemus on kokonaisuutena yhtä tärkeä kuin se, miltä ruoka maistuu. Ja mitä paremmin nämä kaksi ovat tasapainossa, sitä vähemmän toinen niistä aiheuttaa stressiä ravintoloitsijalle. Asiakkaalle tämä puolestaan heijastuu siten, että stressaantunut ravintolan henkilökunta ei ole yhtä palvelualtis.

Mutta miten ravintola sitten luo tunnelmaa? Onko tätä mahdollista jäljitellä kotona? Jatka ihmeessä lukemista, niin kerromme sinulle kernaasti lisää.

Kalusteet ja matot

Kalusteet, eli tuolit, pöydät ja naulakot, niitä osia ravintolassa, joiden kanssa asiakas on kaikista eniten tekemisissä. Onkin siis tärkeää, että ne sopivat ravintolan teemaan: massiiviset tuolit sopivat sellaiseen paikkaan, jossa asiakkaan halutaan istuvan useampi tunti – sirommat tuolit sen sijaan sopivat bistroihin ja kahviloihin.

Pöydät, ja niiden koko, riippuu ennen kaikkea siitä, paljonko ruokailusalissa on tilaa. Taivoitteena on, ettei asiakkaan tarvitse kurkottaa pöydässä yhtään mitään, mutta ei myöskään tarvitse puristautua pieneen tilaan. Pöydän alle jäävä jalkatila on myös tärkeää, sillä jos pöydän tai toisten ruokalijoiden jalat kopisevat koko ajan omia jalkoja vasten, on illalliskokemus huomattavasti huonompi.

Ravintoloiden kalusteissa tulee myös panostaa tavanomaista enemmän, sillä niitä käytetään päivittäin melko ahkerasti. Ideana on, että esimerkiksi pöydät tulee ostaa vain kerran. Tuoleja joudutaan uusimaan ja vaihtamaan hieman useammin. Näin ollen tuoleja hankittaessa kannattaa panostaa sellaisiin malleihin, joita voi korjata kuka tahansa puuseppä.

Matoilla luodaan myös omanlaisensa tunnelma ravintolassa. Ne vaientavat pöytäkeskustelujen kaikua, mutta luovat myös upean värimaailman ruokailusalin tilaan. Ravintoloiden matot eivät ole mitään kovinkaan eksklusiivisia, vaan niitä on mahdollista hankkia kotiin todella helposti. Esimerkiksi terassimatot ovat hyvä paikka aloittaa, kun tuot lempiravintolasi kotiin. Terassilla tulee vietettyä kesällä aikaa, ja sen haluaakin olevan melko tunnelmallinen.

Muuta mukavaa

Itse sisustuksen lisäksi ravintolat ovat halunneet panostaa viihtyvyyteen noin yleensä. Yksi keskeisin tapa on musiikki. Se kannattaa valita ravintolan teeman mukaisesti esimerkiksi siten, että kiinalaisessa ravintolassa soitetaan jotain perinteistä musiikkia. Perinteisestä kansanmusiikista ei myöskään tarvitse liioin maksaa erikseen, sillä se on usein tekijänoikeuksista vapaata. Tällaisen musiikin on tarkoitus olla taustamusiikkia eikä niinkään vaientaa asiakkaiden keskusteluja, eli volyymi kannattaa pitää matalalla. Mahdollisimman positiivinen musiikki on havaittu toimivaksi keinoksi pitää asiakkaat paikallaan mahdollisimman pitkään.

Viime aikoina on myös alettu kiinnittää huomiota tuoksuihin. Ravintolassa tämä hoituu kuin itsestään, sillä keittiön ruuat tuoksuvat toivon mukaan pöytiin asti, jolloin asiakkaat alkavat miettimään entistä tarkemmin, mitä kaikkea kannattaa maistaa. Tuoksujen maailmaan vaikuttaa myös se, miten ravintolassa siivotaan. Kovinkaan voimakkaita tuoksuja ei kannata käyttää, sillä pesuaineiden kemikaaliset hajut eivät ole miellyttävä yhdistelmä höyryävän aterian tuoksujen kanssa. Siivousaineena kannattaa siis käyttää jotain neutraalin hajuista, mutta kuitenkin tehokasta. Etikka on hyvä vaihtoehto, sillä se desinfioi luonnollisesti ja haju häviää jopa puolessa tunnissa. Lisäksi etikka on melko halpaa.