Punkaharjun Valtionhotelli lounas

Entinen tunnettu malli Saimi Hoyer on kunnostanut Valtionhotellista upean paratiisin. Koko ravintola ja sen kaunis ympäristö on remontoitu taidolla paikan historiaa kuitenkaan unohtamatta. Hotellin tarjonnassa tärkeimpinä asioina pidetään luonnonläheisyyttä ja luontoa. Kaunista luontoa Punkaharjulla onkin tarjolla runsain mitoin, sillä sijaitseehan se Saimaan kirkkaiden vesistöjen äärellä. Punkalaitumen Valtionhotellin maittava lounas koostuu kokonaan lähitiloilta saatavista, kauden mukaisista raaka-aineista. Keittiöpäällikkö Sami Tallberg loihtii herkut lautaselle reippaaseen tahtiin yhdessä keittiömestarinsa kanssa. Vierailla on valittavana kolmen tai viiden ruokalajin kokonaisuuksia. Sieniaikaan ravintolalla on oma sienien kerääjä ja päivittäinen kalaruoka riippuu siitä, mitä kalaa lähivesistöistä sattuu nousemaan.

Kiehtova ja salaperäinen Hotelli Punkaharju

Entisen Punkaharjun Valtionhotellin uusi, moderni nimi on ytimekkäästi Hotelli Punkaharju. Paikka on kaunis ja tunnelmallinen. Sisustukseltaan hotelli on harmoninen ja se antaa rauhoittavan sekä hienostuneen vaikutelman. Ikkunaa koristavat kukka-amppelit ja kaunis perinteinen pahkapöytä täydentävät sisustusta 675px-punkaharju_roadomalta osaltaan. Siellä täällä on myös kauniita, vanhoja kukkaruukkuja. Ravintolan terassilta aukeavat aivan upeat mäntymetsäiset maisemat. Paikan eleganssi on pyritty säilyttämään sen entisöinnin yhteydessä. Kaunis, hempeän vaaleanpunainen hotellirakennus nousee satumaisen kauniina upeassa luonnonkauniissa ympäristössään. Paikka suorastaan henkii historiaa ja hotellin tunnelmaan lisää jännitystä myös se, että siellä sanotaan kummittelevan. Jotkut hotellin asukkaista ovat viihtyneet niin hyvin, että he eivät ole koskaan kirjautuneet sieltä ulos. Hotellin tunnuksena käytetään koristeristikkoa, jonka voi nähdä sen pienissä ikkunaruuduissa. Tämä sama kuvio toistuu muun muassa astioissa ja lampunvarjostimissa. Hotellin entisöinnissä on tietoisesti käytetty paikallista työvoimaa ja se näkyykin joka puolella, kun vain malttaa katsella ympärilleen. Verhoiluja on tehty paikallisessa Eikun Verhoomossa, joka on toiminut vuodesta 1996. Keramiikka-astiasto on paikallisen saviseppä Hannu Sairasen käsialaa. Järviaiheinen maalauskin on paikallisen taiteilijan luomus.

Metsänvartijan talosta Valtionhotelliksi

paikalle rakennettiin vuonna 1845 metsänvartijan talo, josta sittemmin tuli Punkaharjun Valtionhotelli. Tämä Nikolai I:n metsänvartijan talo on ajan kuluessa saanut myös useita lisärakennuksia. Tämä rakennus on ollut Suomen ensimmäinen matkailuhotelli. Hotellia ympäröivä Pihlajavesi sekä Puruvesi kuuluvat molemmat kirkasvetiseen Saimaaseen, joten puitteet ovat mahtavat. Veden läheisyys on mahdollistanut sen, että aikoinaan sinne on tultu hevosten lisäksi myös veneillä. Aikanaan talossa oli vain kolme matkailijoille tarkoitettua huonetta. Vuonna 1878 metsänvartijan taloa alettiin rakentaa varsinaiseksi hotelliksi Aleksanteri II:n luvalla. Silloin talosta tuli kaksikerroksinen ja huoneitakin tuli muutama lisää. Tätä suosittua hotellia laajennettiin muutamia kertoja vuosien saatossa. Tästä alkoi vielä nykyäänkin niin suositun hotellin tarina. Harjualueelle hotellin läheisyyteen rakennettiin kävelypolkuja matkailijoiden viihtymisen takaamiseksi. Polkujen varteen vietiin myös penkkejä, jotta matkailijat saavat levähtää ja ihailla silmien eteen aukeavaa maisemaa. Punkaharjulla riittää matkailijoita vielä tänäkin päivänä ihailemassa tuota samaista maisemaa. Nykyään hotellissa on 11 huonetta. Sen lisäksi voi majoittua järven rannassa sijaitseviin pikku mökkeihin, jotka nekin on hyvällä maulla sisustettu.