Ravintoloiden historiaa Oulusta Helsinkiin
Tervahovi – Oulun vanhin hotelli-ravintola
Hotelli-ravintola Tervahovi on muistelemisen arvoinen paikka.
Monet vanhemmat Oululaiset muistavat Tervahovin nimen Tervahovi hotelli-ravintolasta, joka oli toiminnassa vuosina 1941-74 Valkealinnan talossa.
Syyskuussa vuonna 1940 sodan aikana perustettiin Tervahovi hotelli-ravintola. Hotellitoiminta alkoi vuonna 1941 ja ravintola aukaisi ovensa samana vuonna. Huoneet sijaitsivat 3.-6. kerroksissa, jossa hotellihuoneita oli peräti 52. Laadukas kattopeileillä somistettu ravintola päätettiin avata 7. kerrokseen. Vuonna 1941 kesäkuussa alkanut jatkosota vaikeutti hieman hotelli-ravintolan alkutaipaletta.
Hotelli-ravintolan perustaminen sodan keskellä on ollut haastavaa joten,
https://frilansfinans.filaskutukseen apua tänä päivänä
saa myös internetin välityksellä.
Toppilaan aikoinaan vuonna 1783 perustettu tervavarasto oli nimeltään Tervahovi, josta hotelli-ravintolan nimi on alunperin lähtöisin. Tämä tervavarasto lähetti tervaa tervatynnyreissä kansainvälisille markkinoille. Ennen Tukholmaan tarkistettavaksi kuljetettu terva sai uuden käänteen vuonna 1777 kun päätettiin, että tervaa voidaan alkaa tarkastaa Oulussa. Tämä toiminta jatkui aina 1900 luvun alkupuolelle.
Tervahovi oli monien juhlien tapahtumapaikka varsinkin sotien jälkeen ja hotelli-ravintola Tervahovi oli ihmisten kokoontumispaikka. Tiukempi alkoholilainsäädäntö, muodollisempi ravintolakulttuuri, vieraiden ulkoasut sekä käyttäytymistavat olivat suuressa osassa Tervahovin jokapäiväisessä kanssakäymisessä. Nykypäivän ravintolat ovat jokseenkin muuttuneet noista ajoista.
Ravintolan runsas ruokalista
Ravintolan ruokalista oli todella laaja nykypäivän ravintoloihin verrattuna. Asiakkailla oli runsaasti vaihtoehtoja valita, jopa 9 sivuisesta ruokalistasta. Pitkä ruokalista saattoi sisältää enimmillään 129 erilaista vaihtoehtoa. Tervahovi hotelli-ravintola panosti täysillä asiakkaan tyytyväisyyteen, jotta kaikilla olisi tasavertainen olo.
Nykypäivänä ravintolassa on tarjolla kotimaisia perinneruokia. Ruokalistan sisältö vaihtui myös vuodenaikojen mukaan.
Vieraina Urho Kekkonen ja Aleksei Kosygin
Tervahovissa vieraili useampaan kertaan presidentti Urho Kekkonen. Vuonna 1966 hotelli-ravintola Tervahovi sai vieraakseen Neuvostoliiton pääministeri Aleksei Kosygin ja Urho Kekkkosen. Merkittävät vieraat saivat nauttia ravintolan parhaista antimista, joihin kuului muun muassa kilpikonnanlientä ja poronsatulaa.
Uudet ravintolat Sarkka ja Zakuska
Tervahovi ravintolyhtiö omistaa nykypäivänä samassa rakennuksessa olevat ravintolat Sarkka ja Zakuska. Vuonna 1942 jatkosodan alla Tervahovi yhtiö avasi Sarkka nimisen ravintolan. Merihenkinen ravintola kutsui syömään. Tänä päivänä Sarkka kuuluu Oulun vanhimpiin toiminnassa oleviin ravintoloihin. Sarkka on pitänyt perinneruuistaan kiinni, jonka vuoksi asiakas voi löytää sieltä rössypottuja tai jopa läskisoosin tuppipottuineen.
Sarkka sai viereensä vuonna 1982 ravintolan nimeltään Zakuska. Venäjäläisellä ruokakulttuurilla varustettu Zakuska oli Oulun ensimmäinen etninen ravintola. Ravintola Zakuska on säilyttänyt muistoja vanhasta Tervahovista.
Koe tilaisuutena tutustua tähän rakennukseen ja siellä toimiviin ravintoloihin.
Elite – Taiteilijoiden rentoutumispaikka Helsingissä
Elite ravintola aukaisi ovensa vuonna 1932. Alusta asti Elite on ollut hyvin taiteilijapainotteinen ravintola. Ravintolassa on myös vieraillut muun muassa toimittajia ja yritysjohtajia. Vuonna 1938 ravintola muutti nykyiselle paikalleen Ernst Mattasin johtamana. Paikka sijaitsi uudessa Reitzin talossa.
Ernst Mattasin jäädessä sivummalle hänen työtänsä jatkoi hänen poikansa Willy apunaan myös Margareth vaimo vuoteen 1985, jonka jälkeen vaihtui jälleen omistajat.
Kanta-asiakkaiden kirjavuus
Kanta-asiakas kunta koostui muun muassa kirjailijoista, näyttelijöistä ja kuvataiteilijoista. Muun muassa Mika ja Satu Waltari, Sakari Halonen, Aimo Kanerva ja paljon muita.
Taiteilijaravintolona tunnettu Elite oli Taitelijakoti Lallukan läheisyydessä mikä merkittävästi vaikutti, että Elitestä tuli se mitä se tänä päivänäkin on.
Ruokalistalta voi löytää Tauno Palon tykätty sipulipihvi. Eliten perinteinen ulkoasu näkyy nykypäivänäkin. Ravintolaan tunnelmaa tuo Mattasin maalaukset, jotka kuuluvat hänen suvun yksityiskokoelmiin.
Ravintola on hyvin moderni ja ainutlaatuinen paikka taiteilijamiljöineen syödä ja nauttia.